Česká skupina Partners míří do Rumunska. Za téměř 160 milionů kupuje podíl v pojišťovacím makléři

Petr Borkovec je v poslední době vidět hlavně u nové Partners Banky, ale pracuje také na rozvoji celé finanční skupiny. Ta expanduje do nové země.

Vydáno: 16. 7. 2024
Kategorie: Můj byznys
Zdroj: PartnersNews

Česko, Slovensko, Polsko a nově také Rumunsko. Čtvrtou zemi, kde nabízí své finančně-poradenské služby, přidává česká skupina Partners, za kterou stojí Petr Borkovec spolu se svým dlouholetým byznysovým partnerem a spoluzakladatelem Radimem Lukešem. Do Rumunska vykračují díky akvizici téměř třetinového podílu ve společnosti Transilvania Broker de Asigurari (TBK), která patří mezi největší hráče v oblasti pojišťovacích makléřů v zemi a s jejímiž akciemi se obchoduje na burze v Bukurešti. Díky transakci za 6,3 milionu eur (v aktuálním přepočtu přes 158 milionů korun) se Partners stávají největším akcionářem firmy.

„Věříme, že rumunští zákazníci mají podobné finanční potřeby jako ti čeští. Partners působí úspěšně na trhu už 17 let. Za tu domu jsme pro klienty vytvořili komplexní finanční plán pro celý jejich finanční život, který chceme nabízet i v dalších evropských zemích,“ uvedl k akvizici Petr Borkovec, ředitel finanční skupiny Partners. Podíl ve výši 32,89 procenta získala jeho skupina ve společnosti Transilvania Broker, která má přes milion klientů, 1 700 distribučních partnerů a v loňském roce vygenerovala tržby 22,3 milionu eur (přes 560 milionů korun) při zprostředkování pojistného v celkové výši 190 milionů eur (4,8 miliardy korun).

Na rumunském trhu působí Transilvania Broker podobně jako Partners v Česku sedmnáct let a nabízí širokou škálu pojišťovacích služeb a produktů, které se týkají de facto všeho od života, zdraví či úrazů přes domácnost, zboží, stroje až po majetek nebo živelné pohromy. Firmu v roce 2006 založil v rumunském městě Bistrița Gabriel Login, který byl dosud jejím největším akcionářem. V roce 2017 s ní vstoupil na bukurešťskou burzu, kde se obchoduje pod značkou TBK a její tržní hodnota se pohybuje v přepočtu kolem 450 milionů korun.

„Rumunsko patří se svými devatenácti miliony obyvateli a s rychle rostoucím HDP mezi velké evropské trhy se značným byznysovým potenciálem. Segment finančního poradenství, tak jak ho známe v Česku, zde fakticky neexistuje. Přes finanční zprostředkovatele si zde lidé sjednávají primárně pojištění vozů, ostatní finanční služby řeší přímo v bankách,“ uvádí skupina Partners.

Její rumunskou expanzi řídí Tomáš Chadzivasilis, který do loňské srpna vedl necelé dva roky jako výkonný ředitel pod značkou Sezamo rumunskou pobočku českého online supermarketu Rohlík. Zkušenosti má také z českého i rumunského T-Mobilu a jako CEO dříve působil Rio Media či NextGen Communications.

Obrat celé skupiny Partners v loňském roce překročil čtyři miliardy korun. Vedle finančně-poradenského byznysu provozuje také investiční společnost, nemovitostní fondy Trigea a Merity, pojišťovnu Simplea, penzijní společnost Rentea a také vydavatelství NextPage Media, do něhož spadají weby Peníze.cz, Finmag.cz, Heroine.cz a časopis Football Club. Letos v březnu Petr Borkovec a spol. spustili také Partners Banku, která se chce stát nejrychlejší českou banku, která dosáhne na milion klientů. Po třech měsících oznámila překonání hranice padesáti tisíc.

Zdroj: cc.cz